3.06.2010 г.

Лесни локумки

Ама как си личи, че съм на диета.... Не ми се мислят рецепти, не ми се готви и въобще.... Но, оказа се, че няма как и трябва да се взема в ръце и да положа усилия. За сега резултатите са отчайващи, но Христина каза да си дам поне месец... Това ми се струва направо невъзможно много! А всъщност, след този месец ще следват поне още няколко, първият е само за загрявка.... Но както и да е - моята спасителка Бети най-неочаквано ме изненада със снимки от тържеството по случай бала на дъщеря й, и следващите няколко рецепти ще са по нейно предложение. Много й благодаря и се надявам да ви харесат.


Необходимите продукти (за около 40 бр.)
  • 1 пакет фини кори за баница
  • 2 пакета локум (обикновен или с орехи по избор)
  • 100 гр. масло
  • пудра захар
Не случайно тези локумки са наречени "лесни". Приготвянето им, макар да е малко пипкаво и да отнема време, е особено лесно, а резултатът е отличен.
Като начало локумът се нарязва на дребни парчета. След това се взема по една кора, намазва се с четка с разтопеното масло и се сгъва на две. Сгънатите на две кори се нарязват на ленти широки около 4-5 см, толкова ще са широки и пурите. В началото на всяка лента се поставя по парче или две локум, лентите се навиват на пури и се нареждат върху хартия за печене. Навитите локумки може да се намажат още веднъж отгоре с масло, слагат се в предварително затоплена на 180 гр. фурна и се пекат докато хванат приятен загар - около 15-20 минути.
Като са готови се поръсват с пудрата захар. На вкус маслото, локумът и хрупкавостта на фините кори се съчетава изключително добре и (внимание спойлър!) води до пристрастяване!
Да ви е вкусно!

4 коментара:

Rayna каза...

Много хубави, ще ги опитам непременно

Анонимен каза...

Мдаа... наистина води до пристрастяване. :) Направих ги, супер са и са много лесни, просто не можеш да ги сбъркаш. Аз лично навивах цялата кора и после режех на малки пурички- така въобще не е пипкаво и стават много бързо.:)

The witch каза...

Обожавам локумки. Благодаря за лесната рецепта. Задължително ще я изпробвам.
С поздрав от кулата!

Unknown каза...

Невероятни пурички с локум бързи, лесни и изключително вкусни и хрупкави !

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...