5.05.2010 г.

"Страта" за закуска

Италианците продължават да ме удивляват и вдъхновяват с кулинарното си въображение, дързост и традиции, но най-вече с това, че за разлика от нас българите, чиято кулинарна история, поради една или друга причина, свързва храната почти единствено с оцеляването, умеят чрез храната да дадат израз на щастието, радостта и удоволствието от живота. Тази рецепта, макар и изключително проста, е поредното доказателство за това. Честно казано, много се учудих, че този вид ястие си има име (а то се оказа, че и подвидове си имало), но ето, че докато аз си мислех, че съм открил топлата вода, римляните открили СПА-то ;) Моята идея всъщност бе да оползотворя каквото има в хладилника преди да тръгнем за Търново за празниците, а на подсказката за подобна закуска бях попаднал преди време в един от любимите ми кулинарни сайтове Smitten Kitchen.

Докато приготвях бързата закуска си мислех да я нарека нещо от рода на хлебна пица, или мързелива пица или дори солен хлебен пудинг - което са доста добри описания за това, което се получи като резултат, но както казах по-горе, оказа се, че това си е вид ястие отдавна измислено и популяризирано от италианците. Идеи и комбинации за продуктите в една страта има много (в зависимост от въображението и смелостта на готвача), но аз предпочетох нещо по-класическо като за първо готвене.

Необходимите продукти
  • няколко филии студен хляб (10-тина)
  • 6-7 яйца
  • 60 мл. прясно мляко
  • 100 гр. обезсолено сирене
  • 1 чушка
  • 2 средни домата
  • колбас (по желание)
  • лют червен пипер
  • шарена сол
  • 150 гр. кашкавал
Хлябът се нарязва на хапки, чушката и доматите на кубчета, колбасът на дребно, а сиренето се натрошава. Всичко се смесва в тавата за печене, поръсва се с подправките (сол не съм слагал, заради сиренето и кашкавала), залива се с разбитите с млякото яйца и се поръсва с кашкавала. Добре е да се разбърка, така че хлябът да попие добре от яйчената смес. Пече се на 190-200 градуса за около 30-тина минути или докато кашкавалът хване приятна за окото и подканяща небцето коричка.
Хубаво е преди поднасяне да се остави за около 7-8 минутки да се стегне (а не като нас - юруш на маслините), за да може презентацията да е по-стилна. Невероятно лесна и вкусна закуска за... поне четирима души. Ние закусихме, а после и обядвахме със стратата. С една зелена салатка с репички е идеален обяд за неочаквани гости.

2 коментара:

Lulu каза...

Много хубаво, лесно, бързо и апетитно предложение!

Vesi каза...

Изглежда много вкусно, ще пробвам рецептата (много обичам италианската кухня) :)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...