11.02.2010 г.

Пърленки

Сайтът на Мария „My cooking creations” особено ме впечатлява с хлябовете и другите тестени изкушения, които тя приготвя с някакъв неизчерпаем ентусиазъм и вдъхновение (за което и благодаря специално!). Тази нейна рецепта особено ме вдъхнови и я приготвих за един голям семеен обяд с майка ми и баща ми, които ни бяха на гости миналата година през есента. Тогава май за първи път им готвих и исках да е нещо наистина специално и много вкусно. Освното ястие беше по идея на Димитрана (на която също искам да благодаря (!) – всъщност тя ме вдъхнови да създам моя блог) – Пикантно пилешко със сос „Романтик”. Оригиналните рецепти измених съвсем малко (за пилешкото вместо лимон използвах портокал, а за соса вместо настърган хрян – хрянова паста и пропуснах сладкото от боровинки). Получи се много хубав обяд и си изкарахме чудесно.

Необходимите продукти

  • 650 г брашно
  • 15-20 г мая (половин кубче или едно пакетче суха мая)
  • 350-400 мл топла вода
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • сусам
  • разтопено масло (или зехтин) и прясно мляко (1:1) за намазване
  • чубрица, шарена сол (или от любимите ви подправки за хляб)

Основната разлика, когато готвя някоя рецепа за хляб е, че почти винаги оставям тестото да бухва поне за няколко часа. И този път беше така, но тук ще ви давам успоредно и основните препоръки на Мария.

В малко по-малко от половин чаша вода, загрята за 30 секунди в микровълновата, разтварих маята със захарта и я оставих за 10 минутки леко да шупне. После в купата за месене към брашното прибавих разтворената мая, останалата вода, солта и зехтина, запретнах ръкави, свалих си халката (измих си ръцете) и почнах да меся. Нанита си има миксер, а аз докато си мечтая за машина за хляб, меся на ръка. Утешавам се с мисълта, че 10 минути месене освен, че вкарват достатъчно въздух в тестото, са и доста добра форма на фитнес ;)

Готовото меко и еластично тесто намазах с олио и покрих в купа да бухне за около 2 часа (в оригиналната рецепта е 30-40 минути). Понеже аз обикновено замесвам тестото на закуска, а го пека за обяд, мога да си позволя няколко часа отгоре.

Готовото тесто разделих на части (около 8) и всяка разточих с точилката на франзелки с дебелина не повече от 6-8 мм. Както твърди Мария - колкото е по-тънко тестото, толкова повече се издува при печенето.

В тавата сложих лист хартия за печене, наредих питките и ги намазах леко със смес от олио и прясно мляко, наръсих със сусам и шарена сол и ги оставих да бухнат за около 30 минути.

Когато гостите дойдоха сложих бухналите пърленки в предварително загрята на 240-250 С фурна за около 10-15 мин. докато придобият златист цвят.

Веднага щом ги извадих от фурната, ги намазах със зехтин, поръсих ги с чубрица и шарена сол и ги покрих за 5 минутки с кърпа да си „обиколят нивката”.

Няма какво да крия – облизахме си пръстите. Пърленките бяха божествени.

(За съжаление снимките от основното ястие не станаха хубави, но горещо препоръчвам да видите рецептите в сайта на Димитрана).

7 коментара:

Dani каза...

Прекрасна рецепта и също така много добър резултат. И аз се радвам на сайта на Мария, но съм далеч от нейния усет към тестото! Хубав ден :)

Maria каза...

Леллеее пърленките изглеждат ужасно апетитно, чак ми се приядоха! Наистина! Трогната съм от невероятните комплименти, които прочетох по свои адрес. Наистина обожавам да приготвям всякакви тестени изкушения..за съжлаение гледам да се ограничавам колкото мога, защото много ми се трупат и мога да придобия форма на сочно кюфте :D Хубави почивни дни ти желая.
А забравих :) Можеш да месиш тестото с най-обикновен миксер, но не с бърлаките за кекс, а с другите. Аз ползвам такъв и категорично отказвам да си купя хлебопекарна...поради гореизложените причини.
Поздрави!

Анонимен каза...

Да, вероятно така че е

Dimitrana S. каза...

Винаги и с чувство на благоговение и умиление, (за чисто физическите усещания няма да говоря сега ;-)) разглеждам снимки на тестени изделия.. и с внимание и интерес прочитам рецептите.
Рядко приготвям тестени закуски, хляб и пити, тъй като не са силната ми страна и влагам не само физически труд, но едно особено душевно себеотдаване и старание, което изисква психическа нагласа и сила :-))).. Именно затова се възхищавам тъй спонтанно на тестените произведения из кулинарните блогове и поднасям сърдечните си поздравления на авторите им - Мария, Нанита, Ина..
Поздравявам и теб! Пърленките са чудесни! Убедена съм, че на вкус са били точно такива, каквито ги описваш: божествени!
Илияне.. освен комплимент, бих желала да приемеш благодарността ми за хубавите думи! Малко ме изненада и смути, същевременно силно ме затрогна!
И тъй като днешния ден е и празник:
Честити Сирни Заговезни!
Прости и простено да ти е!

Мир, любов, разбирателство в дома ти и вкусна трапеза :-)

Reil family каза...

Днес открих блога ти много ми харесва всичко и се надявам скоро да мога да опитам някоя рецепта.

emilia каза...

сега ще поразгледам твоя блог и рецепти, но моля те, кажи ми къде е това заведение "Кара Иван" докато още не са сменили готвача, благодаря

Ilio каза...

Кара Иван се намира на ул. Цар Самуил 36. Ето линк към карта за да се риентираш http://www.bgmaps.com/map.aspx?sid=0ef7880212854b554dd7d7a3c971dabf&tip=1

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...