12.10.2009 г.

Ябълкови курабии

Ще ми се да кажа, че това е една бърза рецепта, но да си призная – отне ми близо два часа в събота да приготвя тези много приятни ябълкови изкушения. По-голямата част от тези два часа беше за подготовка на продуктите – обелване и нарязване на ябълките, начупване на орехите, измерване на останалите продукти и пр. Иначе относно готвенето – какво толкова – отделно разбърках мокрите съставки, отделно сухите, после едните при другите, накрая ябълките и стафидите и фурната свърши останалото. Проста работа.

Необходимите продукти

1/2 ч.чаша краве масло
1 -1/3 ч.чаша захар
2 жълтъка 
1/4 ч.чаша прясно мляко
2 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица сода
1 ч.лъжица индйиско орехче
1 пакетче ванилия
1 ч.лъжица канела
1 ч.чаша натрошени орехи
1 ч.чаша нарязани на ситно ябълки
1 ч.чаша стафиди

В отделна купа смесих маслото (предварително омекотено в микровълновата за 30 сек.) и захарта, след което прибавих жълтъците и млякото. В оригиналната рецепта се слага само едно яйце, но понеже аз имах от "Кулинарния петък" едни "изостанали" жълтъци - предпочетох да ги оползотворя. Честно да си призная, домързя ме да свалям миксера от шкафа и разбих всичко с телта, което, като се замисли човек, е доста по-трудоемък процес, но мързелът е нелогично състояние, но за сметка на това много прилепчиво.
В отделна купа смесих брашното, содата, индйиското орехче, канелата и ванилията. Прибавих така подготвения микс към кремообразната смес и смесих добре. Ябълките обелих и нарязах колкото можах на дребно. Някои ги рендосват – аз предпочитам парченцата. Прибавих ги заедно с орехите и стафидите и отново разбърках.
Ако имате голяма тава, тука е времето да я извадите. Нашата нова фурна си дойде с няколко гигантски тави и именно една от тях използвах за печенето. Покрих я с хартия (за печене) и с една малка лъжичка насложих от тестото фриволни форми, клонящи към кръгчета. При печене курабиите се подуват, така че е хубаво да се остави разстояние между тях, но и да се слепнат, после се начупват на ръка и стават дори по-артистични.
Пекох в загрята фурна на 200гр. Точно по 14 мин. (нали вече си имам таймер на фурната). Явно времето зависи от фурната – във форума на „Гответе с мен” от където почерпих вдъхновението – пишеше от 8 до 10 минути, но това според мен е крайно недостатъчно. Получиха се доста курабии – поне 50-тина и стигнаха както за гостуването на кумовете в събота, така и за гостуването на родителските тела в неделя, както и за похапване помежду, че и за работа останаха да занеса.
Забележка: В оригиналната рецепта вместо масло се слага мас – сигурно биха станали по-пръхки с мас, но … в нашата кухня с мас не готвим…
Хайде, Влади, това е рецептата – действай! Валко, приятелю, очаквам да се похвалиш с колко вкусни курабии си подслаждаш закуската ;))))

1 коментар:

Dani каза...

Хубави курабии-поздравления

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...