28.10.2015 г.

Шоколадов кекс с бира Гинес

Ама вие и представа си нямате за какъв кекс става дума!!! С различна, кадифена структура, плътен, много шоколадов, ароматен.... разкошен!!!!



Необходими продукти

250 мл. бира Гинес
¾ ч.ч. неподсладено какао
230 гр. масло
2 ч.ч. пресято брашно
2 ч.ч. захар (аз сложих 1 ч.ч. бяла и 1 ч.ч. кафява захар)
1.5 ч.л. сода бикарбонат
¾ ч.л. сол
2 големи яйца (на стайна температура)
2/3 ч.ч. заквасена сметана (на стайна температура)


Начин на приготвяне

1. Включете фурната да загрява на 180 градуса.
2. Излейте в тиган бирата и я загрейте умерено, след което добавете в нея нарязаното на кубчета масло. Идеята е маслото да се разтопи. Бирата не бива да кипва.
3. Добавете какаото, разбъркайте добре докато се получи гладка смес, оттеглете от огъня и я оставете да се охлади леко.
4. Докато маслото се топи в бирата в отделен съд смесете брашното, захарта, содата и солта. Разбъркайте добре.
5. Отделно разбъркайте сметаната и яйцата.
6. Добавете бирено-какаова смес към яйцата и сметаната и отново разбъркайте добре докато сместа добие сатенен вид. Добавете сухата смес към получената и разбъркайте с лъжица внимателно, точно колкото да се смесят съставките, без да прекалявате. Ако се разбърка прекалено дълго сместа, кейкът няма да бухне.
7. Изсипете сместа в добре намаслена форма за кейк и печете около 40-45 минути в загрята на 180 градуса фурна докато клечка забита в най-дебелата му част излезе суха.
8. Оставете кекса поне 20 минути да се охлади преди да го вадите от формата, ако не искате да се начупи.

Оригиналният кекс се поднася щедро покрит или разрязан на две и напълнен със смес от Маскарпоне, пудра захар и ванилия и аз ужасно съжалявам, че нямах нито продуктите, нито възможността да го приготвя както си му е ред - маскарпоне крема щеше да му предаде още едно неустоимо вкусово измерение.

Някой приготвят кекса с шоколадова заливка, но според мен това е абсурно - кексът и без това е натъпкан с какао и захар.

15.10.2015 г.

Броколи с доматен сос и моцарела

Получи се доста приятна вечеря, препоръчвам. Рецептата е напълно импровизирана с продукти от хладилника, но е важна идеята.

Необходими продукти:
1 глава броколи
няколко "цвята" карфиол
1/2 глава лук
15 см парче праз
4 скилидки чесън
1 опаковка бекон на парченца (120 г) от Лидл или какъвто имате
1 с.л. мазнина
1/4 ч.ч. бяло вино
1 с.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 кисели краставички - на кубчета
1 люта чушка (по избор)
1 бурканче лютеница
1/2 буркан домати
2 опаковки моцарела (250г)
риган
чубрица
червен пипер


Начин на приготвяне.
1. Сложете вода да загрява в тенджера.
2. Нарежете лука и праза на ситно. Загрейте мазнината и сложете бекона леко да се запържи и да отпусне аромата си. Към него добавете лука и праза и бъркайте докато омекне.
3. Добавете бялото вино и бъркайте докато се редуцира. Добавете скилидките чесън (предварително намачкани) и нарязаните краставички и люта чушка (моята не беше много люта).
4. Добавете лъжицата мен и оставете лука да се покарамелизира, като бъркате.
5. Добавете лютеницата и доматите, посолете и овкусете с подправките и оставете да къкри.
6. Измитите броколи и карфиол сложете леко да се сварят в подсолената кипяща вода. Пуснете фурната да загрява на 200 г.
7. Би трябвало сосът и зеленчуците да ви станат готови по едно и също време. Отцедете добре броколите и карфиола и ги сложете на дъното на тавичка, залейте ги с ароматния доматен сос, а отгоре наредете парчета моцарела. Поръсете с щипка червен пипер.
8. Печете докато сиренето се разтопи и хване приятен загар. Изчакайте 5 минути преди да сервирате, за да няма изгорени.

Да ви е вкусно!

11.10.2015 г.

Сочен шоколадов кекс

Рецепта за бърз, лесен и неустоим шоколадов кекс.




Необходимите продукти:
4 яйца
1 и 1/4 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио (или по равни количества олио и разтопено краве масло)
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
3 с.л. (с връх) какао
1/2 ч.ч. шоколадов чипс (по желание)

За заливката:
1 шоколад (100 г)
3-4 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне
Включете фурната да загрява на 180 С.
Разбийте яйцата със захарта.
Постепенно се добавете олиото, млякото и ванилията.
Смесете пресятото брашно с бакпулвера и добавете към мокрите съставки като разбиете добре.
Добавете се какаото и шоколадът, объркайте. получава се доста рядко тесто, но това да не ви притеснява. Изсипете го в намаслена кексова форма.
Печете 45 минути на 180 градуса без да отваряте фурната.
Като извадите кекса от фурната, го оставете да изстине във формата за 15-20 минути и тогава го извадете от тавичката.
Глазирайте, като разтопите шоколада на водна баня с малко прясно мляко и залеете с него кекса. Оставете малко да изстине преди да го нарежете.
Да ви е вкусно!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...