28.10.2013 г.

Телешко с нахут и тиква

Експериментите в нашата кухня продължават с пълна сила. Успяхме до голяма степен да оползотворим половината от огромната тиква, която баба Краси ни донесе, а останалата част пораздадохме или прибрахме във фризера.
Следващата рецепта е много интересна комбинация от зеленчуци, която ни осигури вкусна вечеря, а на другия ден хапнахме и за обяд.



Необходимите продукти за 4 порции
парче тиква - 15 х 15 см, нарязана на кубчета
консерва нахут - 800 гр.
две с.л. сушени домати, нарязани на дребно
1 стрък целина, нарязан на ситно
2 моркова, на кръгета
1 глава лук, нарязан на ситно
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
джоджен щедро количество
мащерка две големи щипки
2-3 зрънца бахар
2 телешки стека

1. Загрейте тиган на силна температура с 2 ч.л. мазнина в него. Овкусете стековете със сол и черен пипер и ги запечатайте на тигана за по 3 мин. от всяка страна. Сложете месото в тава среден размер и я сложете във фурната на 100 гр.
2. Докато стековете се приготвят - сгорещете останалата мазнина с няколко лъжици вода вода в тиган и сложете лука, морковите и целината да омекват под капак. Бъркайте често , за да не загорят. Когато основните зеленчуци са поомекнали - добавете нарязаната на кубчета тиква и сушените домати. Сотирайте под капак, докато тиквата започне да променя цвета си и да поомеква - около 5 мин.
3. Добавете измития и отцеден нахут, разбъркайте добре и подправете с подправките. Извадете стековете и ги покрийте със зеленчуците от тигана. Долейте 1/2 ч.ч. вода и леко разбъркайте. Засилете фурната на 180 гр. и оставете всичко да се запече за 40 мин.
5. Когато извадите ястието от фурната, извадете стековете, нарежете ги на тънки жулиени и ги поднесете върху канапе от нахута и тиквата. 
Да ви е вкусно!



Зеле с гъби в тенджера

Тази комбинация ми мина пред очите миналата седмица, но не се загледах в рецептата, само ми остана идеята и желанието да я опитам. Купих гъби, а от последното зеле със свинско беше останала една кутия (около четвърт зелка) нарязано зеле в хладилника, която отлежаваше за салата... Снощи нямах намерения да готвя, но в някакъв момент ме хвана вдъхновението и запретнах ръкави. За 35-40 минути и почти без готвене се получи невероятно вкусна вечеря за двама. Когато започнах да готвя нямах намерения да снимам и споделям рецептата - беше си експеримент, да си призная снимката всъщност е част от моята порция, която по средата на вечерята пресипах в чиста чиния, за да снимам, та за това и снимката е толкова ужасна, но се получи нещо толкова вкусно, че няма как да не я включа в блога. Опитайте и вие - няма да съжалявате!

Необходимите продукти (за две порции)
1/4 бяло зеле, нарязано на ситно
1/2 глава лук
250 гр. гъби печурки
6 с.л. олио или зехтин
1/2 буркан консервирани домати
1/2 с.л. сладък червен пипер
сол и черен пипер на вкус

1. Гъбите нарежете на половинки или четвъртинки, зависи колко са големи. В подходящ съд - тенджера с капак, загрейте 2 с.л. мазнина и още толкова вода и ги задушете за няколко минути като бъркате често и слагате капака, от време на време, за да ускорите процеса.
2. Когато гъбите пуснат водата си добавете лука и го оставете леко да омекне, като не спирате да бъркате.
3. След 5 мин. добавете зелето и останалата мазнина. Задушете добре под капак и като се отпусне добавете червения пипер. Разбъркайте добре леко да се запържи и изсипете доматите.
4. Долейте около чаша вода. Сложете сол и черен пипер на вкус. Захлупете с капака, намалете температурата до средна и оставете зелето да поври за 30-тина минути или докато омекне по ваш вкус. От време на време разбърквайте, за да не загори.
5. Сервирайте топло.
Да ви е вкусно!

25.10.2013 г.

Оранжеви питки с тиква

"Оранжево небето...." е любимата песен на Дарката през последните дни и ме вдъхнови да и приготвя тези оранжеви питки. У нас е тиквено време и след като вече приготвих печена тиква, тиквен кекс, тиквен крем кармел и тиквени мъфини, дойде ред и на тези питки. Не бях много убеден дали ще се получат, още повече, че рецептата беше пълна импровизация, но се получиха много хубави, меки, леко сладки, пухкави.... Ако ви е останала чаша сварена или печена тиква - опитайте - няма да съжелявате.

Необходимите продукти:
1 пакетче суха мая (5 гр.)
2/3 ч.ч. прясно мляко (може да го разредите с малко вода)
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. печена или сварена тиква, пюрирана (моята беше сладка цигулка и я бях пекъл с малко захар)
1/4 ч.ч. зехтин (или малко повече, колкото ви поеме тестото)
бяло брашно колкото поеме за меко тесто - може би около килограм.

за намазване
1 жълтък
1 ч.л. зехтин

1. Леко затоплете прясно мляко, сложете в него захарта и маята и я оставете да шупне за 10-тина минути. 
2. Когато се активизира маята, чунете вътре двете яйца и добавете тиквата. Разбърквате, но не много - после ще падне достатъчно месене.
3. Добавете брашното и солта и започнете да месите. След 5 мин. добавете половината от олиото, а след около още 5 минути месене и другата половина. Признавам си, че ми липсва особена техника и познание за месенето и приготвянето на тестени изделия, но което ми липсва на теория, наваксвам с силово практическо месене.
4. Месете добре, докато се поотпусне глутена от тестото. Като го оформите на топка, го оставете покрито с кърпа за 30 мин. до час или докато утрои обема си. Накъсайте тестото на топки и ги подредете в тавата като оставите между топките тесто място - то ще бухне допълнително. Покрийте тавата с кърпа и оставете на топло за още около 45 минути.
5. Като бухнат хубаво питките се намазват с разбит жълтък с малко зехтин.
6. Сложете питките в добре загрята фурна на 220 гр. Преди да ги сложите хвърлете на пода на фуната 5-6 кубчета лед и затворете вратата, за да се образува вътре пара. После бързо сложете питките и не отваряйте вратата докато питките се пекат. След десет минути намалете температурата на 180 градуса. 
7. Печете около 30-35 минути.
8. Като извадите питките леко ги поръсете с вода и покрийте с кърпа за 10 мин. След това внимателно ги извадете  от тавата и оставете на решетка да изстинат.
Опитайте ги топли, с горгонзола и прошуто.....
Да ви е вкусно!

пп
От описаните количества по-горе ми остана и тесто за две пици.

21.10.2013 г.

Боб с пиле и карфиол

Една малко по-интересна комбинация от зеленчуци вдъхновена от експерименталната кухня на ресторант "Слънце и луна", където понякога похапваме. Според мен се получи нещо много успешно, което със сигурност бих сготвил отново. Христина му се мръщи на първо четене, но на  на другия ден беше изяла всичко и каза, че много и е харесало. Още повече, че се приготвя лесно и бързо. Да ви е вкусно!



Необходимите продукти (за 4 порции)
1/2 пеперуда пилешки гърди
1 глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка (за цвят, нарязана на дребно)
3 моркова, нарязани на по-големи колелца
1 стрък селъри, нарязан на ситно
1 консерва 800 гр. бял боб
1/4 глава карфиол, на розички (по желание)
шепа стафиди (по желание)
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер
щипка пушен червен пипер
1 ч.л. чубрица
джоджен - щедро количество
2 с.л. мазнина
1 и 1/2 ч.ч. вода


1. Нарежете пилешките гърди на кубчета. В широк тиган загрейте 3-4 с.л. вода и зехтина и сложете пилешкото да се задуши под капак за 2-3 минути.
2. Добавете нарязания лук и му дайте поне 5 минути да омекне под капак, като разбърквате от време на време.
3. Добавете чушките, морковите, селърито и оставете зеленчуците за 10-тина минути да се задушат и омекнат, като не забравяте да разбърквате.
4. Включете фурната да загрява на 200 гр.
5. След като започнат зеленчуците да омекват добавете накъсаните розички карфиол и ги оставете за още 2-3 минути в тигана.
6. Добавете отцедения и измит под течаща вода боб от консерва в тигана и стафидите. Изчакайте за минута две и добавете всичките подправки. Разбъркайте и като усетите миризмата на леко припечен червен пипер (след минутка) изсипете всичко в тава и залейте с водата колкото леко да покрие зеленчуците, но да не плуват съвсем в течността.
7. Оставете във фурната за 40-45 минути.
8. Поднесете със салата от свежи зеленчуци.
Да ви е вкусно!


9.10.2013 г.

Домашна супа с телешко и жито

Такава супа опитах на няколко преки от Time Square в Ню Йорк през последните дни на април тази година. Бях се размазал от ходене и обиколки, беше се постъмнило и ми се хапваше нещо топло. Нахълтах в някакъв ресторант на 48 улица и след кратък размисъл си поръчах купа супа. Защо супа ли? Ами беше ми студено, бях уморен от ходене и все още ме топлеше спомена от минестронето, която хапнах в Upper West Side в едно кафе до сладкарница Lalo (усмивка по радиото за онзи, който се сети с какво е известна тази сладкарница ;) . Та, за супата ми беше думата - страшно ми хареса и сега като се прибрах реших да се опитам да претворя вкуса й в домашни условия. Е, това е едно доста добро приближение :).


Необходимите продукти:
1 ч.ч. лук, нарязан на ситно
1 ч.ч. селъри, нарязани на ситно
1 ч.ч. моркови, нарязани на ситно
2 с.л. краве масло
2 ч.ч. телешко за готвене, нарязано на максимално малки парчета
6 ч.ч. вода
6 ч.ч. телешки бульон
1 буркан консерва домати
1 и ½ ч.ч. жито (аз използвах за покълване, но ако си вземето от това без люспата ще си спестите много варене)
2 ч.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер

1. В голяма тенджера сложете кравето масло да се разтопи на умерен огън, добавете зеленчуците и ги гответе за 6-8 минути докато омекнат. Добавете месото.
2. Гответе, като бъркате постоянно, докато телешкото се запържи за още 6-8 минути.
3. Добавете водата, бульона и доматите, засилете котлона да кипне всичко, след което добавете останалите продукти. 
4. Оставете супата да ври около час или докато житото ви омекне до желаната степен на готовност.
Да ви е вкусно!

3.10.2013 г.

Заешка яхния със зимни зеленчуци

Една инстирирана от Бил Грейнджър рецепта, която в оригинал се приготвя с патешко (и без картофи), но може да се направи и с пилешко, а както се вижда в случая аз направих със заешко. Картофите ги сложих с идеята да да ги размачкаме и дадем на децата, но и двамата са болни в момента, та така и никой не ги яде. Оставих яхнията с малко повече сос отново заради децата, но препоръчвам да оставите във фурната докато се редуцира повече. 



Необходимите продукти:
1/2 заек (в моя случай - долна половина)
2 големи глави лук, нарязани по на едро
4-5 скилидки чесън, нарязани на половинки
1 стрък праз, нарязан на дебели шайби
3-4 големи моркова, нарязани на дебели шайби
парче целина, на кубчета
2 картофа, на четвъртини (по желание)
около буркан домати
шепа маслини
1/2 ч.ч бяло вино
3 с.л. олио или зехтин
сол и черен пипер
3 дафинови листа
няколко зрънца бахар
1 ч.л. пушен червен пипер
1 с.л. (без връх) сладък червен пипер
щипка захар
вода да покрие
1/2 кубче телешки бульон (по желание)


1. Разпарчедисайте заека на порциони, измийте го и подсушете парчетата. Загрейте в дълбока касерола или тенджера олиото и запържете месото колкото да хване приятен загар от всички страни - извадете го и го оставете настрани. Ако приготвяте с пилешко, намажете парчетата месо с мазнина, овкусете със сол и пипер и оставете във фурната за 25-30 минути на 220г. или докато месото хване загар.
2. В същата мазнина сложете нарязания на едро лук и праза и ги оставете на умерен огън леко да омекнат за 2-3 мин. Добавете нарязаната на кубчета целина, чесъна и морковите. Бъркайте зеленчуците докато леко се сотират за още няколко минути.
3. Добавете бялото вино, разбъркайте и оставете да се редуцира докато се изпари алкохола и остане само аромата. След 3-4 минути или когато течността се поизпари добавете двата вида червен пипер, разбъркайте добре и добавете картофите (ако използвате такива). След около минута добавете останалите подправки, маслините и доматите. Върнете месото в яхнията, разбъркайте и залейте с вода да покрие. Оставете яхнията да кипне, щипнете вътре захарта и оттеглете от огъня. Покрийте касеролата с алуминиево фолио плътно (или изсипете яхнията в тава и покрийте с фолио) и сложете за час и половина във фурната на 160 гр. Преди да извадите, ако искате малко по-гъст сос, махнете фолиото и оставете  яхнията да се попече още 20-тина минути.
Да ви е вкусно!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...