27.09.2013 г.

(не)Обикновен ванилов кекс

Условието този кекс да е НЕобикновен е да се приготви след полунощ след безкраен ден пълен с нерви и търчане, когато тишината е проникнала в студените стени, а прозорците сляпо се взират в теб с логичния въпрос - ти сигурен ли си, че не искаш да минеш с кус-кус за закуска - все пак Тя първо това поиска. Необходимо условие също така е работната обстановка да е максимално непригодна за работа и кухненския плот да прелива от безкрайно много непривични за него предмети като кутии с лекарства, играчки, бурканчета за бебешка храна, топки, разноцветни гривнички, фибички и ластичета, детски книжки, счупени магнитчета с форма на плодове и някой друг забравен раиран детски чорап. Друго задължително условие е да ви се спи зверски и да си "усещате" кръста (по възможност да страдате от заболяване на опорно-двигателната система). Помага също и да нямате почти нищо в хладилника в нормални количества, за да приготвите кекс, а само с едно яйце, малко масло, полу-празна кутия мляко и брашно. Ако в ръба на тази обстановка се окаже, че няма чиста купа за разбъркване на съставките - кексът ви със сигурност ще е НЕобикновен! Моят беше НЕОБИКНОВЕН защото го приготвих с огромно желание за Божидара, която първо си поиска червен кекс (!!?!!) макар според мен да не си даваше сметка какво точно значи "червен" (и със сигурност нямаше да го опита), а също и защото ми се готви та две не видя, особено сега когато не ям почти нищо готвено! И макар писъкът на таймера на фурната едва успя да ме изтръгне от един особено сладък и лепкав сън, за да извадя кекса навреме, уханието с което се изпълни нощната ни кухня, преливаща от кубчета, обръчи, колички и пръснати пъзели и какво ли още не (наистина бойна обстановка) беше невероятен, а усмивката на Божидара (която на въпроса - Дари, знаеш ли какво ти приготвих за закуска?, отговори - Палачинки!!?* - тотално забравила за вечерния ни разговор) - когато видя кекса беше достатъчна награда за моите нощни премеждия и усилия.


Необходимите продукти:
1 и 1/2 ч.ч. пресято бяло брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. краве масло
1 ч.ч. захар
2 големи яйца
1/2 ч.л. екстракт ванилия (или две прахчета)
1/2 ч.ч. прясно мляко

1. Включете фурната да загрява на 200 гр. Намазнете 20 см. форма за кекс и я поръсете с малко брашно да полепне по стените, след което изтръскайте излишното. Смесете брашното с бакпулвера и солта и го пресейте.
2. В кухненски робот сложете брашното и кравето масло и с няколко пулсации го направете с консистенция на мокър пясък. Ако нямате робот започнете да прибавяте маслото към брашното по малко и да го мачкате до получаване на трохи. Добавете захарта и разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, а накрая прясното мляко и ванилията. Разбийте, само колкото да се смесят продуктите до относително течно тесто за кекс. Не прекалявайте с бъркането.
3. Изсипете сместа в намаслената форма и печете около 35 минути или докато дървена пръчка забита в центъра на кекса излезе суха. Извадете и оставете кекса да поизстине за няколко минути преди да го извадите от тавата и изстудите върху решетка.
Да ви е вкусно!


25.09.2013 г.

Жътварска салата

Едно от най-трудните за постигане в живота неща, наред с щастието и здравето е.... оптималното телесно тегло. Тази салата няма да ви помогне да го постигнете освен ако не я хапнете по обяд и като единствено ястие, но за сметка на това е вкусна и засищаща. И за вечеря е вкусна, но не е препоръчителна защото ще си иска и допълнителни наслади (в чаша), а те макар да са препоръчителни за умственото, не са особено добри за физическото здраве. Аз, след като ножът опря до кокала (в буквален смисъл), това лято се подложих на интересен хранителен режим, направен ми от др. Ригов (да, това си е откровена реклама!) и успях да сваля почти 20 килограма излишна телесна тегоба. Сега ако намеря и подходящ психолог или психиатър да ме отърве от ненужната душевна такава сигурно ще имам основания да започна да бъда оптимист по отношение възможността да съм щастлив... в следващия си живот. Може би е крайно време да престана с илюзиите, че щастието е постижимо без помощни средства и халюциногени, а? Но да не се разсейваме излишно - опитът ми да намеря точна дефиниция и рецепта на "жътварка салата" в интернет се оказа неуспешен и за това ви предлагам варианта на ресторанта до нас, който много ми допада. 


Необходимите продукти за (2 порции):
6 бр. печени червени чушки
2 бр. по-големи домата
половин глава червен лук (по желание)
100 гр. сирене, натрошено (обезсолено за предпочитане)
една шепа орехови ядки, запечени на тиган
няколко скилидки чесън
зехтин
сол

Ако не ви се хрупа чесън е хубаво от сутринта да пуснете няколко нарязани скилидки в буркан и да ги залеете със зехтин - така ще имате ароматен чеснов зехтин, който после може да използвате за какво ли не. Иначе за салатата - нарежете чушките и доматите, поръсете с нарязания на полукръгчета червен лук (по желание), овкусете със чесновия зехтин и сол, разпределете в две чинии и разтрошете сиренето върху зеленчуците. Препечените орехи разхвърляйте артистично наоколо. Долейте малко от зехтина и върху сиренето. Това е.
Да ви е вкусно!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...