31.01.2013 г.

Печени картофки с горчица / Baked mustard potatoes

Днес искам да ви предложа една идея за ароматни и леко пикантни картофки на фурна, които се приготвят за 30 мин. и могат да бъдат чудесна гарнитура за някоя от рецептите, които съм ви предложил за бързи вечери.


Време: 30 минути
Порции: 4

Необходимите продукти
1 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. горчица
1 с.л. краве масло
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. лимонова кора
1 ск. чесън (нарязан на ситно)
1/2 с.л. сух риган
1 с.л. настърган пармезан
1/2 ч.л. сол и черен пипер
2,5 ч.ч картофи,  на филийки по 1 см

Начин на приготвяне:
1. Пуснете фурната да загрява на 220 г. Намаслете тава за печене.
2. Смесете всички съставки без картофите и разбъркайте добре. Добавете картофите и добре ги оваляйте в сместа.
3. Разпределете картофите по тавата в един ред и печете около 30 мин или докато станат златисти.


__EN__

Time: 30 minutes
Serves: 4

Necessary products
1 tablespoon olive oil
1/4 cup mustard
1 tablespoon butter
2 tablespoons lime juice
1/2 tsp lemon peel
1 garlic clove (chopped)
1/2 tsp dried oregano
1 tablespoon grated parmesan
1/2 tsp salt and pepper
2 and 1/2 cup potatoes cut into 1/2 inch slices

Preparatrion
1. Preheat the oven to 220 C. Grease a baking tray with oil.
2. Mix all ingredients except potatoes and stirr well. Add the potatoes and roll them well in the mixture.
3. Spread the potatoes on the baking tray on one layer and bake for 30 min or until golden.

28.01.2013 г.

Свинско с броколи в уок / Pork and broccoli stir-fry

Рецептата е плод на импровизация при спазване на основните правила за готвене в китайски стил. Идеята беше да се оползотвори един пакет броколи. Рецептата спокойно може да се приготви и без месо. Резултатът е бързо, цветно и много вкусно ястие.



Време: 20-25 мин
Порции: 2

Необходимите продукти
150-200 г. свинско месо (бут)
1 пакет замразени броколи
1 глава червен лук
1 голям морков
2 зелени чушки
шепа гъби - (около 150 г.)
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио
1 с.л. сусамово олио

За соса
1 с.л. рибен сос
1 с.л. соев сос (солен)
скилидка чесън (нарязана на ситно)
3/4 с.л. мед

Начин на приготвяне
1. Сложете в подходящ съд вода да загрява.
2. Нарежете месото на хапки и го овкусете със сол и пипер. Нарежете чушките на ленти, морковите нарежете на тънки ленти, а лука нарежете на пръстени. Измийте и подсушете гъбите и нарежете по-големите на половинки. Пригответе соса като смесите всички съставки и разбъркате добре.
3. Щом водата кипне сложете броколите, за да се бланшират в нея за 5 минути.
4. Загрейте олио в тиган уок. Запържете месото за 5-6 минути и го извадете в чиния.
5. Извадете бланшираните броколи в гевгир и ги оставете да се отцедят добре.
6. В тигана добавете лука, чушките и морковите. Запържете за 3-4 минути като постоянно бъркате. Добавете гъбите и гответе още около 2 минути
7. Върнете в тигана месото и продължете за няколко минути да готвите, разбърквайки, за да се смесят ароматите.
8. Добавете броколите в тигана и разбъркайте добре всички зеленчуци и месото. Добавете соса и продължете да готвите, като не спирате да бъркате, докато соса се сгъсти леко (1-2 минути).
9. Оттеглете тигана от огъня и залейте ястието със сусамовото олио. Разбъркайте, разпределете в две чинии и сервирайте.



__EN__

Time: 20-25 minutes
Serves: 2

Necessary products
150-200 g pork
1 package frozen broccoli
1 red onion
1 large carrot
2 green peppers
handful of mushrooms - (about 150 g)
salt and pepper to taste
1-2 tablespoons cooking oil
1 tablespoon sesame oil

for the sauce
1 tablespoon fish sauce
1 tablespoon soy sauce (salty)
clove garlic (finely chopped)
3/4 tablespoon honey

Preparation
1. Put water in a saucepan to heat.
2. Cut the meat into bite sized pieces and season with salt and pepper. Cut the peppers into strips, carrots cut into thin strips and slice the onion into rings. Wash and dry the mushrooms and cut larger in halves. Prepare the sauce by mixing all the ingredients and mix well.
3. Once the water in the pot boils up, put in the frozen broccoli in it for 5 minutes to blanch.
4. Heat oil in a wok pan. Fry the meat for 5-6 minutes and remove to a plate.
5. Remove the the blanched broccoli in a colander and let them drain well.
6. In the wok add the onions, peppers and carrots. Fry for 3-4 minutes, stirring constantly. Add mushrooms and cook for about 2 extra minutes
7. Return the meat to the pan and continue to cook for couple of minutes, stirring to blend the flavors.
8. Add the broccoli to the wok and toss to mix well. Stir in the sauce and continue to cook, stirring constantly until the sauce thickens slightly (1-2 minutes).
9. Withdraw the wok from the heat and pour over the dish the sesame oil. Stir, divide into two bowls and serve.

25.01.2013 г.

Салата с домати и зелен боб / Green bean and cherry tomato salad

Днес ще ви предложа една лесна и вкусна салата, която може да използвате и като гарнитура към някое месно ястие.




Време: 15 мин.
Порции: 2

Необходимите продукти
150 г. зелен боб (суров или замразен)
1 ч.ч. чери домати (нарязани на четвъртинки)
1/2 глава чурвен лук
2 ч.л. винен оцет
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
босилек или друга зелена подправка по ваш вкус

Начин на приготвяне
1. Ако ползвате пресен зелен боб отрежете краищата на всяка шушулка и бланширайте за 4-5 минути във вряла вода. Ако използвате замразен боб директно бланширайте във вряла вода за 4-5 минути. Готовия боб изстудете под течаща вода и оставете настрана. Нарежете доматите на четвъртинки.
2. Пригответе соса като смесите в купа оцета, зехтина и нарязания на ситно лук. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете доматите към винегрета и разбъркайте добре. Зеления боб го добавете точно преди сервиране защото в противен случай киселината от оцета ще го обезцвети.
3. Поръсете с босилек или друга зелена подправка по ваш вкус.

Предложената салата може да поднесете с препечено сирене халуми като самостоятелно ястие или като гарнитура на някое от следните предложения:

Пиле с пармезан
Пиле с мед и лайм
Свинско с мускавадо и горчица















__ EN __

Time: 15 min
Serves: 2

Necessary products
150, the green beans (fresh or frozen)
1 cup cherry tomatoes (cut into quarters)
1/2 head shallots
2 tsp vinegar
3 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
basil or other herbs to your taste

Preparation
1. If using fresh green beans, trim the ends of each pod and blanch for 4-5 minutes in boiling water. If using frozen beans directly blanch in boiling water for 4-5 minutes. Blanch beans cool under running water and set aside.
2. Cut the tomatoes into quarters.
3. Prepare the dressing by mixing vinegar in a bowl, olive oil and chopped shallots. Season with salt and pepper. Add the tomatoes to the vinaigrette and mix well. Add the beans just before serving otherwise it will be discolored by the acid of vinegar.
3. Sprinkle with basil or other herbs to your taste.

24.01.2013 г.

Свинско паприкаш / Pork Paprikash

Напоследък се замислям, за това как българинът обича да похапва ястия със сос. Като се сетя - цял живот родителите ми обясняват, че не е хубаво да се яде само суха храна. В случая варианта месо със салата първо, че никога не е било опция за вечеря (а и не можехме да си го позволим) и второ, също влизаше категорията на "сухата" храна. Ястието непременно трябваше да бъде със сос, който да си отопиш с много хляб.... (Никога няма да забравя как парче суджук се ядеше с половин хляб - суджука се кусаше и облизваше - по малко!) 
Наскоро си говорихме с баща ми и една от репликите му се е забила в главата ми и все още ме кара да изтръпвам: "Месарницата я зареждаха по веднъж в седмицата - в петък. Чакахме с часове на опашка и накрая победоносно вземахме по една торбичка с карантия. Месо никога не караха". Не искам да екстраполирам излишно, но предполагам, че навсякъде (в градовете поне) е било в една или друга степен същото. От нищо е трябвало да се прави ядене, което да нахрани всички и за това се е наблягало на соса и хляба. Не, че е по-здравословно - яденето на термично обработено домати, препържен лук и червен пипер е мнооого далеч от идеята за здравословност, просто е нямало друг вариант. И така в хранителните навици на българина яденето със сос е станало необходимост, критерий за качество и вкус и условие за ... здрав стомах. Е, така да бъде - ето една рецепта със сос. Приготвя се бързо и както се оказа - е ужасно вкусна! 
Сещате ли се в една сцена от Приятели Моника разказваше за единственото си гадже от училище, че бил някакво поляче, което не говорело много английски, но.... майка му слагала заквасена сметана на всичко... Опитайте рецептата, и ще разберете какво е имала предвид! ;)




Време: 30-35 минути
Порции: 4

Необходимите продукти
Две шепи фусили
Сол и черен пипер
1 ч.л. краве масло, на парчета
1 бр. свинско бон филе, разрязано по дължината, а после на парчета
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. зехтин
1 глава лук (на ситно)
1 консерва цели, белени домати
1/2 ч.ч. заквасена сметана

Начин на приготвяне:
1. Сварете фусилите в кипяща подсолена вода. Отцедете ги от водата, добавете маслото, разбъркайте и оставете настрана.
2. В купа сложете месото, поръсете с 1 ч.л. червен пипер, сол и пипер на вкус и разбъркайте добре. В голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин на висока температура и запържете месото, като разбърквате постоянно докато хване лек цвят (3-5 мин.). Изсипете месото в чиния.
3. В същия тиган добавете останалия зехтин и лука. Намалете огъня на среден. Гответе докато лукът омекне (4-5 мин.) Върнете свинското в тигана, добавете втората с.л. червен пипер, добавете доматите и 1/2 ч.ч вода и оставете да кипне. Намалете огъня и оставете да покъкри докато сосът се посгъсти, като накъсате доматите с вилица (2-4 мин.).
4. Оттеглете тигана от огъня и добавете заквасената сметана. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте.
5. Сервирайте със сварените фусили, като поръсите с магданоз.


___EN__

Time: 30-35 minutes
Serves: 4

Necessary products
Two handfuls of pasta
Salt and pepper
1 tsp butter, in pieces
1 pc. pork tenderloin, cut along, then to the pieces
2 tsp paprika
2 tsp olive oil
1 onion (finely chopped)
1 can whole peeled tomatoes
1/2 cup sour cream

Method of preparation:
1. Cook the pasta in boiling salted water to your liking. Drain the pasta, add butter, stir and set aside.
2. Put meat in a bowl, sprinkle with 1 teaspoon paprika, salt and pepper and mix well. In a large skillet, heat 1 tablespoon olive oil and brown the meat, stirring constantly (3-5 minutes). Put the meat in a bowl.
3. In the same pan add the remaining olive oil and onions. Reduce heat to medium. Cook until onions soften (4-5 minutes) Return pork to the pan, add the second tablespoon pepper, add the tomatoes and 1/2 tea cup of water increase the heat and bring to a boil. Reduce the heat and let the sauce simmer until it thickens a little (2-4 min). While simmering tear the tomatoes with a fork
4. Withdraw the pan from heat and add sour cream. Season with salt and pepper. Stir.
5. Serve with the boiled pasta and sprinkle with parsley.







23.01.2013 г.

Свинско със сини сливи / Pork with plums

Още една чудесна бърза рецепта за вкусна вечеря, която да сложите в архива си за светкавични рецепти за всякакви ситуации.




Време: 25-30 минути
Порции: 4

Необходимите продукти:
1 бр. свинско бон филе
сол
Зехтин
Краве масло
4 бр. сини сливи, нарязани на парчета
1 глава червен лук, нарязан на пръстенчета
1/4 ч.ч. винен оцет

Начин на приготвяне
Нарежете свинското филе на тънки медальони. Овкусете със сол и черен пипер.
В тиган загрейте зехтин и масло до умерена температура. Запържете свинските медальони докато покафенеят и ги извадете в чиния.
В същия тиган добавете допълнително малко масло и сотирайте нарязаните сливи и червения лук докато омекнат. Добавете оцета и разбъркайте, докато започне да бълбука.
Върнете месото и соковете в тигана. Разбъркайте и сервирайте горещи.


__EN__

Time: 25-30 minutes
Serves: 4

Ingredients:
1 pork fillet
salt
olive oil
butter
4 plums slised
1 red onion slised
1/4 cup vinegar

Preparation
Cut the pork tenderloin into thin medallions. Season with salt and pepper.
In a pan heat the oil and butter over medium heat. Fry the pork medallions until browned and remove to a plate.
In the same pan add a little extra butter and sauté chopped plums and red onion until tender. Add the vinegar and stir until bubbling.
Return meat and juices in the pan. Stir and serve hot.

22.01.2013 г.

Салата с авокадо и домати

Днес ще ви предложа една лека салата с авокадо, която може да приготвите и като гарнитура за някоя месна рецепта. Цените на авокадото е доста паднала тези дни, така че може да се възползвате от идеята.


Време: 10 минути
Порции: 2-4 

Необходимите продукти
2 бр. авокадо нарязани на кубчета
1 ч.ч. чери (или обикновени) домати, нарязани на половинки
1/2 глава червен лук, нарязан на пръстенчета
връзка магданоз, нарязан на ситно
1 люта чушка (по желание), нарязана на ситно

За соса:
сокът от половин лимон
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
1. Смесете авокадото, доматите, лука и лютата чушка в купа. Поръсете с магданоза.
2. Пригответе соса и залейте салатата. Разбъркайте.
3. Поднесете в индивидуални чинии или като гарнитура.
Да ви е вкусно.

21.01.2013 г.

Чеснови пържоли с лимон

Правя си разни опити напоследък. Както всяко умение и готвенето нещо, което трябва да се практикува и "тренира", за да се постигнат по-добри резултати. Навремето учителят ми по физическо възпитание често ни повтаряше, че "умните хора се учат от грешките на другите", но като човек израснал в българската действителност и аз в повечето случаи се уча от собствените си. Нима някой от вас е чел ръководството за употреба на някой нов уред преди да тръгне да го използва за първи път? Неее, в повечето случаи разчитаме на това, че сме природно интелигентни. Е, признавам си и аз често на това разчитам и.... уча нещата по трудния начин. Така е и с готвенето. Все си мисля, че имам усет за тая работа и мога да сготвя и изимпровизирам всичко... в движение. Обикновено надценявам възможностите си и винаги разчитам, че ще успея да сготвя докато едновременно приготвям продуктите, режа салатата и мия чиниите (например). Това обикновено превръща 30 минутните вечери в 45-60 минутни предизвикателства. А всъщност то си има начин. И именно това тренирах тези дни. След като се начетох на Джейми Оливър и неговите "светкавични" вечери (които нормален човек няма как да си приготви в домашни условия според мен), реших да дам шанс на тази работа с предварителната подготовка на продуктите (нещо, което Дарито никога не би ми позволила да направя, ако е будна - детето е просто много любознателно, а позицията и от височината на моето рамо, когато я нося, и е най-приятна, а я се опитайте да нарежете домат с една ръка....). За да е по-интересно, а и защото обичам предизвикателствата, вместо с една опитах с няколко рецепти едновременно. Така например миналия уикенд приготвих за 2 часа 5 ястия. По една порция, колкото да има за снимка и за опитване. Вчера вдигнах мизата. Оказа се, че с добра предварителна подготовка и липса на деца наоколо и поне е един помощник мога да приготвя 10 ястия за 2 часа.* С други думи започвам да убеждавам дори и себе си, че това бързите вечери са напълно възможни, но изискват предварително планиране и подготовка. И понеже съм се съсредоточил именно върху това - в моите кулинарни страсти .... и (по)падения тепърва ще ви заливам с идеи за бързи и вкусни вечери с подбрани и изпитани ястия. Надявам се да ви харесат!


Време: 35 мин.
Порции: 4

Необходимите продукти
1 парче свинско филе (700 гр.)
1/4 ч.ч. бяло брашно
2 лимона
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
4 скилидки чесън
3/4 ч.ч. телешки/пилешки бульон
2 с.л. наситнен магданоз
стрък мащерка

1. Нарежете свинското на медальони с дебелина 2,5 см, сложете ги между два листа наелоново фолио и ги начукайте да станат около 1 см.
2. Сложете брашното в плитък съд и към него сложете остърганата кора от единия лимон. Овкусете свинските медальони със сол и черен пипер и ги оваляйте в брашното, като изтръскате излишното.
3. В голям тиган, загрейте олиото и 1 с.л. краве масло на умерена към висока температура. Запържете свинското на порциии докато стане с приятен кафяв загар и се сготви напълно - по около 2 минути на страна. Сложете парчетата месо в чиния и я покрийте с алуминиево фолио, за да останат топли.
4. Намалете огъня и добавете в тигана чесъна, нарязан на филийки, и останалото масло и запържете да отпусне аромата си, около 30 секунди.
5. Добавете бульона, като постоянно разбърквате и го оставете на огъня докато се редуцира наполовина - около 4 минути.Заедно с бульона добавете и стрък мащерка ако имате прясна, ако нямате - не използвайте суха. Върнете свинските медальони в тигана заедно със сосовете, които са пуснали в чинията и добавете и лимоновите резени. Гответе докато соса се сгъсти леко - около 2 минути. Поръсете с нарязания магданоз. Преди да сервирате добавете 1 с.л. лимонов сок.

*Историята за 10-те ястия за 2 часа очаквайте през февруари.

19.01.2013 г.

Пиле с мед и лайм

Още една идея за светкавична вечеря с аромат на цитруси. Приготвя се лесно и осигурява богата палитра от аромати и вкусове.



Време: 20 мин.
Порции: 4

Необходимите продукти
1/4 ч.ч. зехтин
сокът от 2 лайм и настърганата им кора
2 с.л. мед
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
около 1 кг. пилешки гърди

1. Пригответе маринатата сутринта преди да отидете на работа. Изстържете кората от лаймовете и оцедете сока им. Смесете ги с останалите продукти (без месото) и изсипете маринатата в наелонов плик. Разтръскайте, за да се смеси добре.
2. Разрежете всяка пеперуда на 2. Всяка половина разрежете през средата така, че да се получат по 2 тънки филета. Сложете месото в плика с маринатата. Завържете плика и го оставете в хладилника.
3. Като се приберете от работа извадете маринованото месо от хладилника. Загрейте грил тиган на умерена температура. Запечете филетата за по 5-6 минути от всяка страна. Гарнирайте със зеленчуци по ваш избор.

18.01.2013 г.

Пиле с пармезан

Тази рецепта е толкова семпла и лесна за приготвяне, че човек чак става подозрителен. Още по подозрителен става като я опита - някак нечестно вкусна е, предвид усилията, които е вложил. Всъщност е МНОГО вкусна! От рецептите, които ще почнете да си приготвяте редовно...



Време: 30 мин.
Порции: 4

Необходимите продукти
1/2 ч.ч. майонеза
1/4 ч.ч. настъргано сирене Пармезан
1 голяма пеперуда пилешки гърди (400 –600 г)
4 ч.л. хлебни трохи
черен пипер, риган и други подправки по ваш вкус


1. Пуснете фурната да загрява на 220 г. Измийте и подсушете пилешките гърди. Разрежете пилешките гърди на две половини, като всяка половина разрежете през средата на по два тънки шницела.
2. Смесете майонезата и настърганото сирене пармезан в купа.
3. Сложете пилешките гърди в тава върху хартия за печене и намажете щедро с майонезената смес.
4. Смесете хлебните трохи и подправките и поръсете със овкусената смес пилешките гърди. (на снимката са използвани галета, но ако можете не използвайте такива, а си натрошете хляб) Не е нужна сол защото пармезанът обикновено е достатъчно солен.
5. Сложете месото във фурната. Би трябвало 20-тина минути да са му достатъчни. Ако искате оставете още няколко, за да покафенее добре коричката.
6. Сервирайте с бланширани зеленчуци.

ПП
Дани, за сега само загрявам....

17.01.2013 г.

Пилешки филенца в прошуто с лек доматен сос

Чудесно и лесно за приготвяне предложение за бърза вечеря.




Време: 30 мин
Порции 2-4

Необходимите продукти
1 бр. пилешки гърди (пеперуда около 400 гр.)
Сол и черен пипер
6 резена прошуто или бекон
1 и 1/2 ч.ч домати от консерва (оцедени от соса)
1 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. захар
1 и 1/2 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
Шепа листа босилек

По желание:
400 гр цедено кисело мляко
Препечени чеснови хлебчета или варен ориз


1. Сложете доматите от консервата в гевгир, за да се оцедят от сока.
2. Изчистете и подсушете пилешките гърди. Разрежете пеперудата на 2 и всяка половина разрежете надлъжно на още 2 парчета. По дебелото от парчетата разрежете през средата на 2 по тънки парчета. Така от всяка половина ще получите по три парчета месо. Овкусете всяко парче със сол и пипер. Ако ползвате солен бекон или прошуто може да пропуснете солта.
3. Увийте всяко парче в прошутото и го закрепете с по една клечка за зъби. Загрейте тиган на умерена температура и сложете по 1 супена лъжица масло и зехтин. Запържете увитите парчета пилешко от всяка страна по 4 минути или докато прошутото/беконът се зачервят. Извадете месото в чиния.
4. В същия тиган добавете останалото масло и зехтин. Увеличете температурата на силна и изсипете оцедените домати. Добавете ригана и захарта. Оставете доматения сос да се готви за около 15 минути докато се посгъсти. Постарайте се доматите да не се разпаднат съвсем.
5. Малко преди да свалите от огъня върнете пилешките филенца в тигана в соса. Поръсете с пресния босилек и поднесете топло с цедено кисело мляко, препечени чеснови хлебчета или варен ориз.

Подходящи гарнитури представени от Блоговодител:

Снимка: http://www.dessys.eu/homegourmet

Снимка: http://ivaneivane.blogspot.com

 









Свежа оризова салата
Снимка: http://faitmaison-maria.blogspot.com

16.01.2013 г.

Пиле със сусам

Още една идея за светкавична вечеря, от която ще си оближете пръстите.

  

Време: 30 мин.
Порции: 2

Необходимите продукти
1/4 ч.ч. мед
2 с.л. сусам
2, 5 с.л. соев сос
1 скилидка чесън
1 белтък
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. олио
2 пера зелен лук
2 ч.ч. "розички" от броколи
340 гр. пилешки гърди


1. Смесете в купа соевия сос и сусама. Добавете меда и смачканата скилидка чесън. Разбъркайте и оставете настрана.
2. Измийте и подсушете месото. Нарежете го на хапки и го овкусете със сол и пипер. Разбийте белтъка с 2 с.л. нишесте и добавете пилешкото. Разбъркайте добре.
3. Загрейте 1 с.л. олио в тиган и добавете парчетата пиле. Запържете за 3-4 минути (от всяка страна), докато месото стане златисто-кафяво и се сготви.
4. Оттеглете от огъня и добавете соса и две пера, нарязан на ситно зелен лук. Разбъркайте. Внимавайте - сусамът може да поопръска наоколо.
5. Добавете две чаши начупени "розички" от броколи и ги разбъркайте, за да поемат от ароматите и да се стоплят. (ако ползвате замразени, първо ги бланширайте за няколко минути в гореща вода и ги оцедете добре.)
6. Сервирайте с кафяв (или бял) ориз.

15.01.2013 г.

Пиле терияки

Изключително вкусна и бърза рецепта за пилешки пържоли с богат и ароматен сос. Ако оставите месото да се маринова от сутринта, вечерта приготвянето му ще ви отнеме не повече от 20-тина минути.


Време: 20 мин.
Порции: 1

Необходимите продукти
1 голяма пилешка пържола от бутче
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1/4 ч.л. сол
2 ч.л. олио
1 с.л. саке (или бяло вино)

За соса
1 с.л. мед
1 с.л. оризов (или ябълков) оцет
1 с.л. саке (или бяло вино)
1 с.л. соев сос (по възможност - тъмен)

1. Натрийте пилешката пържола със солта и джинджифила рано сутринта и оставете  в хладилника да се маринова за вечеря. (или оставете за поне 30 мин. в хладилника)
2. Като се приберете от работа пригответе соса терияки като смесите по една лъжица от всяка от следните съставки: мед, оризов оцет, саке (бяло вино) и соев сос. Разбъркайте добре и оставете настрана.
 3. С помощта на  кухненска хартия подсушете добре месото като махнете колкото можете повече от настъргания джинджифил.
4. Загрейте олиото в тиган на умерена температура. Ако загреете много олиото месото ще загори отвън, а няма да се сготви в дълбочина. Сложете пържолата с кожата надолу в тигана и пържете докато се препече и стане хрупкава.
5. Обърнете месото, добавете 1 с.л. от сакето (бялото вино) и веднага покрийте с капак. Задушете пържолата за около 5 минути или докато месото се сготви.
6. Махнете капака, извадете пържолата в чиния и отцедете каквито сокове и олио има в тигана. С кухненска хартия изсушете тигана до сух.
7. Засилете котлона на максимум и сложете соса терияки. Оставете сместа да кипне и върнете пължолата в тигана, като я обръщате, за да се покрие със соса от всички страни.
8. Пилето терияки е готово когато почти цялата течност се е изпарила, а соса се е сгъстил и е глазирал пилето.
9. Нарежете пържолата, сложете в чиниите за поднасяне и залейте със соса от тигана.
10. Поднесете с варен ориз или гарнитура по ваш избор.

4.01.2013 г.

Чеснови кюфтета в доматен сос

Бързам да споделя с вас тази рецепта, защото това е цифром и словом първото ястие, което аз съм сготвил и Дарито е одобрила и е хапнала с желание. И то не веднъж, а два пъти!!! Представете си за мен, като човек, който обича да готви, какъв удар по самочувствието е, категоричният отказ на дъщеря ми да яде храната, която приготвям аз. Добре, че не съм научен да се отказвам лесно - иначе до сега да ме е прекършила. Само ще вметна, че и Христина много хареса кюфтетата. Опитайте, рецептата е много лесна и бърза за приготвяне.


Рецептата може да намерите в Блоговодител на следния адрес: http://blogovoditel.com/users/iliotalk/chesnovi-kjufteta-v-domaten-sos/10384/.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...