9.02.2012 г.

Нов кулинарен конкурс на Блоговодител


Основният стремеж на Блоговодител е да вдъхновява гастрономическите ви фантазии, да ви насърчава към кулинарни предизвикателства, да ви дава възможност да споделяте своите идеи, ентусиазъм и въображение. Целта на Блоговодител е да се превърне в социална платформа, която да обедини българските кулинарни блогъри като творци и автори и да осигури видимост и популяризация на цялата тази общност от ентусиасти, която споделя със света своята страст към готвенето. Ние от Блоговодител непрестанно търсим различни начини, за да сме ви полезни, да достигнете до повече хора и да ги заредите с вашите енергия и желание. Ето как у нас възникна една нова идея за предизвикателство към Вас. Идея, с която ще можем да осигурим на някои от Вас сбъдването на една мечта – публикуване в печатно издание!
От предходния ни конкурс вероятно сте разбрали, че работихме в сътрудничество с две български издателства, които издават кулинарна литература и имат интерес в тази област. Връзката, която осъществихме с тях не се изчерпа с нашият първи конкурс и това ни прави изключително щастливи. В разговори с издателство "Софтпрес", в търсене на нови концепции и начини за комуникация с Вас, се роди и новата ни идея за конкурс на тема „Традиционни български ястия“, който започва от днес!


Тази тема едва ли може да Ви изненада, особено онези от Вас, които са израснали в малки населени места или често са гостували на село при баба и дядо. Целта ни е да съберем историята, уменията и наследството на поколения кулинари в различните области на страната. На трапезата се събират многолюдните семейства, определени празници – езически или християнски – се свързват с различни ястия, постни или месни, месят се обредни хлябове. За да запазим тези рецепти и да ги направим достояние на максимален брой хора, решихме с помощта на издателство "Софтпрес" да организираме този конкурс и да потърсим неповторимото в нашата национална кухня.

Условията за участие в конкурса са следните:
1. За участие трябва да изпратите връзка към вече публикувана във Вашия блог рецепта със снимка, на която Вие да сте автор или;
2. Да ни изпратите рецепта за традиционно българско ястие, придружена със снимка, на която Вие сте автор;
3. Всяка рецепта трябва да има подробно описание на технологията на приготвяне и използваните продукти;
4. Би било добре да опишете накратко региона и (ако разбира се, са ви известни) подробности за произхода на рецептата, без значение дали е легенда, историческо събитие или просто географска особеност на района.
5. Снимките трябва да бъдат с резолюция поне 1300*890 px., 72 dpi;
6. Срокът за участие в конкурса е до 26 февруари включително.
Можете да участвате с всякакви рецепти – салати, пити, погачи, козунаци, напитки, разядки, предястия, основни ястия, десерти. Рецептите или интернет препратка към тях (линк) изпращайте на адрес:  info@blogovoditel.com заедно със следните данни:
- Име на автора;
- телефон за връзка
Жури, съставено от представители на Блоговодител и редактори от издателството, ще оцени рецептите и ще отличи трима участници.
Както всеки конкурс, и в нашият ще има награди. Първата награда е парична сума от 300 лева, втората - 200 лева, а третата – годишен абонамент за книги на издателство "Софтпрес" на стойност 180 лева. Третата награда може да се използва наведнъж или периодично. За повече подробности вижте по-долу *.
За нас обаче истинската награда за участващите е друга. Заедно с издателство "Софтпрес" решихме да съставим книжка с 50 традиционни български рецепти. Участниците ще имат възможност да бъдат публикувани в печатното издание "50 традиционни български рецепти", което предстои да излезе през лятото. Книгата ще се предлага във варианти на руски и английски език, което ще даде възможност на истинските, българските рецепти, да достигнат до огромен кръг хора. За всеки автор ще има специална страница в книгата с представяне, снимка, няколко думи за него и разбира се, адрес на блога, уебсайта му и т.н. Всяка рецепта ще бъде представена със снимка, текст, точно описание на продуктите, име на автора и (ако е известна) кратка история за произхода на рецептата. Не пропускайте възможността Вашите рецепти да достигнат не само до българска, но и до чуждестранна аудитория!
Избраните за публикуване рецепти и снимки остават собственост на автора им; той предоставя на издателството единствено правото за публикуване в печатното издание и се задължава да не публикува същата рецепта и същата снимка в друго печатно издание. Както вече казахме, за всеки автор в книжката ще има представяне в една страница. За повече информация вижте Общите условия за участие в конкурса на Блоговодител и издателство "Софтпрес".
Ние също ще направим специално представяне на победителите и селекция с рецепти в Блоговодител (за онези от тях, които вече са индексирани при нас), която ще се казва "Традиционни български рецепти".
Очакваме Вашите предложения на нашия и-мейл адрес!

* Можете да се възползвате от стойността на наградата еднократно, като си закупите книги от каталога на издателство "Софтпрес" на стойност до 180 лева или да следите най-новите издания, като си поръчвате всеки месец по една или няколко книги на стойност до 15 лева – изборът е изцяло Ваш.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...