6.12.2011 г.

Печено пиле с булгур

Моите кулинарни приключения с Дарито продължават.. Преди седмица с нея готвихме пиле с булгур - за нас пилето, за нея булгура (нали още нямаме достатъчно зъби, пилешкото не ни е особено любимо). Готвенето с Божидара освен удоволствие си е и приключение. Като оставим настрани, че т.нар. "бебе" все повече и повече приема размерите и теглото на "детенце" (което се превръща в нарастващо предизвикателство за кръста ми), любопитството й - другосновен неин чар, е нещо, което няма граници, спирачки или каквито и да било скрупули, и което превръща готвенето с нея в напрегната игра на котка и мишка, която изисква освен здрави нерви и доста бързи реакции. Реплики от рода на "Дари, ножовете не са за игра" или "Остави вилицата, Дари!" или, от последния път "Дариии, защо разсипа купата с нарязаните чушки на земята?" са си нещо като част от официалните правила на играта готвенето заедно. Но, пък какво удоволствие е само!

Рецептата за печеното пиле с булгур можете да намерите в БЛОГОВОДИТЕЛ.

1.12.2011 г.

Празничен кулинарен конкурс на БЛОГОВОДИТЕЛ

Скъпи приятели,
решихме по повод настъпващите празници (кой каквото празнува - студентски празници, Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Иванов/Йорданов/Васильов и т.н. ден) да организираме кулинарен фото конкурс за най-добра коледна гозба. В кулинарния конкурс на БЛОГОВОДИТЕЛ може да участва всеки, който има желание и страст за готвене. Нашата цел е да споделим и обобщим на едно място максимален брой идеи, хрумвания, съвети и вдъхновения за рецепти и така да направим трапезата на предстоящите празници по-богата, по-красива и най-вече - по-вкусна от когато и да било. Все пак най-важно е ястието, не готвача! И тъй като няма да можем всички да опитаме сготвеното от Вас, ще оценяваме снимки на ястието заедно с рецептата. Говоря в множествено число, защото ние също ще вземем участие в гласуването, но основния глас имате Вие!


Ето и условията за участие в конкурса:
  1. За участие трябва да изпратите една, подбрана от Вас снимка на сготвеното от Вас ястие заедно с рецептата на адрес info@blogovoditel.com. Снимката трябва да бъде направена от Вас или Ваш познат, чието позволение за некомерсиално използване на изображението трябва да получите предварително. Чужди снимки от интернет няма да бъдат приемани, а авторите, които си позволят да използват такива, ще бъдат дисквалифицирани.
  2. Към всяка снимка трябва да има текст на български език с необходимите продукти и начина на приготвяне на рецепта. Рецептата може да сте заимствали от друг източник, но нашето условие е изрично да ни посочите от къде. Ако рецептата Ви е авторска – напишете го. Рецепти без посочен източник няма да бъдат публикувани.
  3. Ако имате блог или сайт, трябва да участвате с нова рецепта, публикувана след 01.12.2011 г.
Снимките и рецептите ще бъдат публикувани в специален албум в нашата фейсбук страница. Победителите в трите категории: Сладкиши и десерти, Салати и основни ястия и Пити и погачи, ще бъдат определени въз основа на гласовете Харесва ми (Like), които получат за своята снимка и рецепта. За да имате възможност да готвите и да участвате с повече ястия, а и за да имат нашите читатели и приятели повече време за гласуват за Вашите рецепти, конкурсът ще завърши на 10 януари.

Няколко думи за наградите:
Осигурили сме за вас две награди от по две кулинарни книги:
  • Всеки ден с Жак Пепен и Български празници и традиции, предоставени от издателство "Бард" и
  • 2000 български рецепти и 2000 световни рецепти, предоставени от издателство "Софтпрес"
  • и една награда - Годишен абонамент за българско кулинарно списание по Ваш избор, осигурен от нас.
Наслука!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...