29.06.2010 г.

Бананов шоколадов кекс

Много бебета около нас! Племенникът ми Борис вече е на три месеца, в неделя Ангелинка и Борис на Иван станаха на годинка, а същият следобяд бяхме и на питка на малкия Ростислав на Влади и Валко; преди седмица получих нощен СМС с неизвестен подател, че се е родил Даниел (3,635 кг , 48 см) и се оказа, че радостната вест е дошла отвъд океана от Жоро и Таня (Да ви е живо и здраво отрочето и да расте щастливо и добро дете); в сряда на гости ни бяха Юлия и нейните бебоци - Алекс (на 3 г.) и Даниел (на 3,5 м.) - и падна голяма игра; онзи ден малкият Александър на Рачката и Диди стана на един месец, Рали очаква момиченце в края на юли, в Търново се гласят за края на септември, а за капак на всичко някои хора (без да споменавам... names ;) вчера съвсем спокойно започнаха разговор за фолиева киселина и за близкото бъдеще, когато ще провеждаме четвъртъчните срещи на някоя... детска площадка ;) Кога се случи всичко това?! Как стана така, че неусетно светът се промени до неузнаваемост :), и на всичкото отгоре, сякаш е станал ... по-добър (?!). Това ли е порастването? Мислех си, че ще почувствам прехода, когато започнат да се женят приятелите ми, но всъщност май децата се оказаха предвестниците на края на детството... колкото и противоречиво да звучи това. Но осъзнаването на този преход не ми действа по начина, по който си мислех, че ще ми въздейства - няма съжаление и носталгия, само някакво (все още) спотаено, трепетно очакване!
Този кекс приготвихме за питката на малкия Рости. Така и не успяхме да опитаме оригинала и затова си направихме и за вкъщи. Много ни хареса. Пък и от кума получихме похвала, така че.... Рецептата е от joy of baking.

Необходимите продукти
1/2 ч. чаша (55 грама) печени орехи, начупени наедро
1 3/4 ч. чаши (230 грама) брашно тип 500
1/4 ч.ч. (30 грама) какао (ние използваме на Йотис)
1 ч. чаша (200 грама) захар
1 ч.л.
бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол 85-100 грама натрошен шоколад за кекса
2 големи яйца, леко разбити

1/2 ч. чаша (113 грама) масло, разтопено и поизстинало
3 добре узрели (и леко покавенели) банана - малко по-малко от 1/2 кг.

2 пакетчета ванилия на прах
1/4 ч.ч натрошени лешници (евентуално)

За глазурата

100-120гр кошоладов кувертюр (в Карфур попаднахме на много добър и сравнително евтин шоколад за готвене - продаваха го в пакети по 400 гр.)

1/4 ч.ч. сладкарска сметана


Като начало е добре да си приготви човек необходимите продукти на плота, премерени и на стайна температура. Това спрестява доста време и определено спестява грешки и пропуски в съставките. За спестяване на време орехите ги сложих в тава в сгорещената фурна (180 градуса) да се запичат, докато разбърквах тестото. После им хвърлях по едно око през минутка, две и разбърках няколко пъти, за да се опекат равномерно. На око отнема около 8-10 минутки.
Докато орехите придобиваха загар и приятен "препечен" аромат, смесих в купа брашното, какаото, захарта, бакпулвера, содата и солта. После намачках добре бананите с вилица в отделен съд и към тях добавих яйцата, разтопеното масло и ванилията. Добавих внимателно мократа към сухата смес и разбърках докато се получи лепкаво, полутечно тесто. Натроших шоколад на парчета и го добавих към сместа. Все си мисля, че и още можеше да поеме, но следвах рецептата.
На орехите им дадох 5 минутки преди да ги натроша и добавя към кексовото тесто (не че не опитах веднага да ги натроша, но емпирически установих, че боравенето с прясно изпечени орехи е доста болезнено, особено за хора без термоизолиращи ръкавици на ръцете). Та така, поизстиналите и натрошени орехи също отидоха в сместа.

Формичката за кекс предварително намаслих със студено масло (или съответно със спрей за готвене), изсипах сместа и сложих във фурната на 180 гр. за точно 1 час. Според препоръките на Joy of baking се пече 55-65 минути, но за нашата фурна златната среда свърши идеална работа (все пак два пъти приготвих успешно кекса).
След като проверката (нали съм Тома Неверни) с клечките за зъби мина успешно - извадих кекса и го оставих да изстива на решетка. (Трябва да си призная, че всъщност не беше точно решетка, а няколко дървени шишчета - така и не сме си взели още подходяща решетка за изстиване на печива, но и на това ще му дойде времето). Идеята е тестото да не се опира до плътна повърхност, за да се не вклисва (ако има такава дума).
Препоръчително е преди консумация да се изчака кекса да изстине напълно. Не че не го опитахме и горещ, но определено плътността на вкуса и лекият ликьорен аромат на бананите най-добре се усещат, когато кексът е отпочивал поне 3-4 часа.

За любителите на по-плътните кексове мога да препоръчам с четка да нанесат малко разтопено масло по повърхността на кекса - хем вкусът става по-благ, хем видът на кекса придобива бляскавост.

За по-голям ефект реших да направя на кекса и шоколадова заливка. На водна баня разтопих няколко блокчета шоколад в сладкарска сметана и залях кекса. Върху шоколада поръсих малко натрошени лешници.Недков има един любим израз: "фамозен", та с шоколадовата заливка и лешниците кекса стана направо "ФАМОЗЕН"!

Идея
Вторият път със същата смес направих по-малък кекс и 6 средно големи мъфина. Последните са чудесни за скорострелно начално на деня.

22.06.2010 г.

Ябълкови мъфини с яйчен крем

Напоследък много ми се налага да пиша по служебни теми - ръководства, анализи, презентации и др. и то в такива количества, че като отворя блога и вече не ми е останало нищо за казване. А щом съм се докарал до там да нямам нищо за казване - значи ... е дошло време за лятна отпуска. Лошото е, че и тази година такава няма да има, поради стечението на обстоятелствата..., т.е. ще трябва (отново) да презаредя в движение. А най-лесният начин за презареждане е човек да си "причини" положителни емоции с голямо парче шоколад. Това всеки го знае. Работата е там обаче, че шоколадът, колкото и невероятно да звучи, си има един (да го наречем) недостатък - не е сочен. А именно "нещо сочно" ми поиска Христина онази вечер, докато си припомняхме колко млади са били Никълъс Кейдж и Теа Леони в "Семеен мъж" . И аз, нали на готвене и на сладки неща не мога да отказвам, веднага извадих (из дълбоките си ръкави) няколко добре скътани идеи за специални случаи и без много - много да му мисля запретнах (онези същите, гореспоменати) ръкави и изимпровизирах тези ябълкови мъфини с млечен крем.
Необходимите продукти (за 12 мъфина)
  • 3/4 чаша захар
  • 1/2 чаша разтопено масло
  • 2 яйца
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 п. ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 л. индийско орехче
  • 1 ч.л. канела
  • 1 и 1/2 ч. чаша настъргана ябълка
  • 3/4 ч. чаша кисело мляко
  • 1/2 ч. чаша натрошени орехи
  • шоколад за украса
За яйчения крем
  • 2 жълтъка
  • 2-3 с.л. захар
  • 1 п. ванилия
  • 1 и 1/4 ч.ч прясно мляко
  • 1 с.л. брашно (с връхче)
Мъфините направих по стандартния начин като рецептата взаимствах от сайта "Мъфини и кексчета". В киселото мляко сложих содата и го ставих за няколко минути на шупне. Счупих вътре яйцата, посолих, добавих ванилията и постепенно добавих брашното. Разбърках добре с телена бъркалка.
Настърганата ябълка сложих в тиган на котлона и като започна да се задушава, добавих канелата и индийското орехче. После добавих и захарта и оставих леко да започне да се карамелизира. Добавих и маслото, за да стане карамелът мек. Готовата гореща ябълкова смес добавих към тестото и разбърках. Последно добавих орехите, които Христина беше начупила.
Получи се стандартно полутечно тесто за мъфини. Разпределих по формичките и пекох на 180 градуса за около 21-22 минути. Карамелизираната плънка от ябълки придаде на мъфините приятен кафеникав цвят.
Докато мъфините се печаха, приготвих крема. Това е същият яйчен крем като от бишкотената торта. Всички продукти разбих заедно и на тих огън го разбърквах десетина минути, докато се стегна и сгъсти.
Оттук насетне за съжаление му изпуснахме края. Мъфините ухаеха толкова апетитно, а и след като направихме грешката да опитаме крема - въпросът вече беше на "живот и смърт" :)
Най-добре щеше да е, ако бяхме изчакали мъфините да изстинат, бяхме ги издълбали и напълнили с крема, а шоколадът да го бяхме разтопили на водна баня с малко масло и да бяхме шоколадирали мини кексчетата.
За съжаление нямахме необходимото търпение за тази процедура и затова просто срязахме мъфините през средата и намазахме с крема, заляхме обилно отгоре и настъргахме шоколад за украса и .... така де, за настроение.
Това, което се получи, беше почти като.... уикенд на морето ;)



15.06.2010 г.

Дребни сладки

Ето част първа от вкусотиите, които Бети така щедро сподели с Кулинарните страсти. Тук обобщих рецептите за дребни сладки, а скоро ще пусна и апетитните соленки. Надявам се да ви харесат.

Сладки с целувки

Необходими продукти


за тестото:

125 гр. масло

4 с.л. (около 100 гр) пудра захар

2 жълтъка

250 гр. брашно

за целувките

2 белтъка

2 к.ч. захар


Маслото трябва да е меко и със стайна температура. Смасва се със захарта и се разбива, добавят се жълтъците и постепенно брашното докато се получи меко, но не лепкаво тесто, което може да се точи. Тестото се разточва на кора с дебелина 2 мм - 5 мм. Изрязват се кръгчета с чашка или друга формичка и се нареждат в намазнена с масло тава.

Целувките

Към 2-та белтъка поставени в сух съд се прибавят 2-те кафени чаши захар и се разбиват на гъст сняг. Важното е белтъците да са със стайна температура и да се разбиват в топъл съд - най-добре в метална купа, която е върху тенджера с вряща вода.

Върху кръгчетата се шприцова белтъка. Сладките се пекат на хартия за печене на 150 гр. докато целувките станат твърди.

Идея


Ако остане от тестото, могат да се напраят топки , които да се овалят в счукани орехови ядки.


Масленки


Необходими продукти
250 гр. масло250 гр. захар500 гр. брашно2 яйца2 чаени чаши смени орехисокът и кората от един лимон

Тестото се замесва от маслото, захарта, жълтъците, брашното, сока и кората на лимона. Разточна се на кора с дебелина 2 милиметра и се нарязва на кръгчета (с формичка или чашка). Кръгчетата се пекат до бледо розово в умерена фурна. След като се извадят се слепват две по две с шипков мармалад. Белтъците се разбиват на сняг, в тях се потапят отстрани сладките и после се овалват в смлените орехи. Поръсват се отгоре с ванилена захар.


Кокоски
Необходими продукти (за голяма доза)

250 гр. кокосови стърготини

250 гр. масло

500 гр. брашно

200 гр. захар

2 яйца

2 с.л. прясно мляко

Всички продукти се смесват. Тестото се шприцова на розички, които се пекат на умерена фурна (180 гр) върху хартия за печене. Докато са топли се поръсват с ванилена пудра захар.

8.06.2010 г.

Шоколадови трюфели

Тази рецепта я "взаимствах" от Ели. Впечатлих се от снимките, които показа един ден на работа и реших, че трябва да имам рецептата в "Кулинарнитните страсти". Публикувам текста на рецептата й дословно. Благодаря, Ели.

Необходимите продукти (за около 50 бонбона):

  • 300 гр. шоколад (50 – 70% какао според вкуса)
  • 300 гр. течна сметана
  • 25-50 гр. захар
  • 25 гр. масло
  • ванилия
  • ром – есенция
  • няколко супени лъжици какао за овалване
  • лешници, бадеми или други ядки за овалване

В тенджерка се слага сметаната на умерен огън и когато заври се добавя натрошения шоколад, ванилията и 1-2 супени лъжици захар (зависи колко сладко – горчиви искате да бъдат бонбоните), бъркайки с дървена лъжица след 1-2 минути се получава гладка шоколадова смес позната още като „ганаш”. Капват се няколко капки от есенцията, след което отново се разбърка добре (може да се импровизира разбира се, ако не харесвате ром можете да ползвате някакъв друг аромат).
Така получения ганаш се оставя да поизстине на стайна температура, след което се слага в хладилника за няколко часа докато се стегне.
Важно е да отбележа, че какаото не трябва да е от това което си слагате в млякото, а 100% какао. Аз си напазарувах такова от Пикадили, но сигурно и в други по-големи магазини го има. Какаото се изсипва в дълбок съд, взимате с лъжичка от ганаша и оформяте трюфелите с ръце, след което ги овалвате в какао или ядки разклащайки съда. Добре е да си сложите престилка или някакви по-стари или тъмни дрехи защото риска от омазване е доста голям.

3.06.2010 г.

Лесни локумки

Ама как си личи, че съм на диета.... Не ми се мислят рецепти, не ми се готви и въобще.... Но, оказа се, че няма как и трябва да се взема в ръце и да положа усилия. За сега резултатите са отчайващи, но Христина каза да си дам поне месец... Това ми се струва направо невъзможно много! А всъщност, след този месец ще следват поне още няколко, първият е само за загрявка.... Но както и да е - моята спасителка Бети най-неочаквано ме изненада със снимки от тържеството по случай бала на дъщеря й, и следващите няколко рецепти ще са по нейно предложение. Много й благодаря и се надявам да ви харесат.


Необходимите продукти (за около 40 бр.)
  • 1 пакет фини кори за баница
  • 2 пакета локум (обикновен или с орехи по избор)
  • 100 гр. масло
  • пудра захар
Не случайно тези локумки са наречени "лесни". Приготвянето им, макар да е малко пипкаво и да отнема време, е особено лесно, а резултатът е отличен.
Като начало локумът се нарязва на дребни парчета. След това се взема по една кора, намазва се с четка с разтопеното масло и се сгъва на две. Сгънатите на две кори се нарязват на ленти широки около 4-5 см, толкова ще са широки и пурите. В началото на всяка лента се поставя по парче или две локум, лентите се навиват на пури и се нареждат върху хартия за печене. Навитите локумки може да се намажат още веднъж отгоре с масло, слагат се в предварително затоплена на 180 гр. фурна и се пекат докато хванат приятен загар - около 15-20 минути.
Като са готови се поръсват с пудрата захар. На вкус маслото, локумът и хрупкавостта на фините кори се съчетава изключително добре и (внимание спойлър!) води до пристрастяване!
Да ви е вкусно!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...