4.04.2007 г.

Бързо пиле с чушки


Навремето докато бях студент и общежитията се радваше на небивал успех книга с изключително оригиналното заглавие”Какво да сготвя когато мама я няма”. За да съм напълно откровен ще си призная, че така и не стигнах по далеч от заглавието на тази книга, но и до ден днешен ме гриза любопитство – освен бъркани яйца, какви ли други рецепти е имало в нея. Все пак – доста солидничка си изгреждаше, въпреки че беше джобен формат.

Рецептата за днес е доста в духа именно на тази книга – непретенциозна и лесна за готвене. Но всъщност причината да се навия да я запиша е, че снощи докато пазарувах за вечеря се оказа, че съм похарчил 6 лв. за вечеря за двама, което не знам за вас, но на мен ми се стори доста впечатляващо.

Основните продукти не бяха обект на дълбок размисъл и предварителна подготовка, а общо взето каквото имаше в местната бакалия – глава лук, две чушки, шепа гъби и пакетче готови пилешки паржоли. Елементарно Уотсън - стига човек да има желание.

Общият принцип на работа е като при шопското натрисане – всичко се прави ситно, ситно.

Лука и чушките и гъбите на кубчета. Поредността на готвене според това дали искате чушките да ви хрупкат или не. Аз лично го пуснах заедно с лука в нагорещения тиган. След минутка прибавяме и гъбите. Тука пада едно бъркане докато всичко се посготви и омекне, като не забравяте да поръсите със сол и черен пипер на вкус. По някое време като прецените прибавяте и нарязаните по шопски пилешки паржолки. Те са готови така че малко им трябва.

Аз обичам пикантно така че поръсих всичко до тук с малко (така де, не съвсем малко) лют чеврен пипер, а понеже имам в хладилника една бутилчица табаско (за приготвяне на божествени блъди мери-та), капнах няколко капки и от него.

Накрая върху всичко в тигана, съответно тенджерата ако нямате толкова голям и дълбок тиган, изспвате един буркан консерва от белени домати, щипка захар и оставяте да крукне.

Принципно до тук сте готови с манджата. Едно хубаво бяло хлебче и ще пада едно плющене на уши.... Но ако все пак ви се иска да предадете малко по изискан вид на вечерята – набързо сварявате половин пакетче спагети по любимия ви за вас начин и при поднасяне заливате с приготвената заливка.

Тук шестте лева свършиха. Но ако можете да си го позволите или имате в запас една бутилка изстудено шардоне – можете да превърнете набързо сготвената вечеря в романтична вечеря на свещи с любимия човек.

Добър апетит.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...