1.03.2007 г.

Пиле с ядки а ла Марвин



Добре, признавам си - обичам да ям. Обичам дори да прекалявам с яденето, но това е така само защото съм добър в готвенето. Или поне не ме е страх да експериментирам. Както се казва, няма манджа, която с повечко люто и чаша вино да не може да се преглътне. Това последното май не беше в моя полза, но стига толкова за мен - да се заемем с готвенето!
Ако сте чели киноревю-то ми за "Добра година" сигурно вече сте се досетили, че виното и френските сирена са ми по душа. Тази рецепта има и от двете - макар виното да е по-скоро - фриволно допълнение.
И така съставките: трябват ни пилешки гърди - вие си преценете колко, но ви предупреждавам от сега, че по една порция на човек няма да ви стигне. Трябват ни и ядки - не съм предричив - каквито има - такива - фъстъци, орехи, бадеми, лешници, кашу - колкото по-разнообразно, толкова по добре. Трябват ни и малко галета, едно две яйца и парче сирене-Бри. Ако питате мен - пикантно!
Приготовлението е в стил - ергенска вечеря - дотатъчно просто и логично. Ядките ги смилате с подръчни средства, забърквате с галетата, добавяте черен пипер и сол (аз слагам и малко лют червен пипер) и панировката ви е готова.
Пилешките гърди нарязвате на тънко и начуквате на тънки паржоли (между две наелончета с гладко ударно средство - бутилка от бира).
За панирането следвате правилото яйця-галета-яйца-галета и хвърляте в тигана с нагорещеното олио. Моят съвет - колкото повече панировка, толкова по-добре. Не наблягайте на олиото.
Запържвате до златисто и нареждате в тава. През това време фурната се е нагряла на... 200 градуса, примерно. Върху всяко парче пиле слагате по резен от сиренето - Бри и хвърляте за минутка, две във фурната. Като започне всичко да... тече (всичко тече...), значи е готово.
А сега за соса.... Майтап бе, Уили! Какъв сос - нали беше по ергенски лесна за приготвяне вечеря! ;)
Гарнирайте по избор - зеленчуци всякакви, салати, чудеса - изборът е ваш.
Не забравяйте - добре изстуденото бяло вино ще превърне удоволствието в еротичен трамплин. Моето мнение е, че виното трябва да е леко, по възможност - Мускат.
Ако след последното парче жена/приятелката ви поиска ОЩЕ - не чакайте втора покана... ;)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...